Stamppot met rauwe andijvie

Ingrediënten per portie:

  • Aardappels, kruimig  -  ca. 2 grote of 4 kleinere per portie

  • Rauwe andijvie - ca. 200 gr per portie

  • Melk

  • Boter

  • Zout, kruiden, specerijen naar smaak

  • Spek - uitgebakken (bijv. bacon, ontbijtspek, katenspek) of  bijv. Rookworst, gehaktballetjes, of iets dergelijks

  • Jus (optioneel en zoals je die zelf 't lekkerst vindt)

Vervang het vlees eventueel door gebakken champignons of andere paddestoelen waaraan een uitje en wat knoflook zijn toegevoegd. Of gebruik blokjes camembert, stukjes appel en wat walnootjes.

Bereiding:

Schil en snijd de aardappels in grove en gelijke stukken en spoel ze daarna af. Doe de aardappels daarna in een ruime pan en vul met water tot ze net onder staan. Voeg eventueel wat zout en laurierblaadje toe. Breng aan de kook. Zet daarna op gemiddelde warmte. Kook ze in ca. 7-10 minuten gaar. De aardappels zijn gaar als de punt van een mesje er makkelijk in zakt.

Terwijl de aardappels koken, kan de andijvie in korte, brede reepjes gesneden worden. Laat de andijvie goed uitlekken / schudt 't water er goed af.

Wil je jus of een sausje bij de stamppot, dan kun je die nu klaarmaken.

Wanneer de aardappels gaar zijn, giet dan al het water goed af (het eventuele laurierblaadje kan nu weg). Zet de pan met aardappels terug op de warmtebron en zet deze heel zachtjes tot het laatste vocht verdampt is.

Doe nu wat melk in de pan en een klont(je) boter.

Laat dit zachtjes opwarmen. Niet koken! Stamp de aardappels met melk en boter tot een grove puree.

Voeg eventueel met kleine beetjes nog melk toe tot je het er lekker vindt uitzien.

Haal de pan met puree van de warmtebron.

Voeg nu de gesneden andijvie toe.

Je kunt hier nog wat eigen smaakjes toevoegen, bijv. kerrie, paprika, chili, nootmuskaat.

Roer alles goed om.

Doe de deksel op de pan en laat nog ongeveer 5 minuten staan. Schep wat in een bord en doe er het vlees, of de paddestoelen, bij. Maak eventueel een kuiltje in de puree om de jus in te doen.

 

Eet smakelijk!