Gehaktballen met Belgisch bier en friet

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 2 witte boterhammen
  • 100 ml melk
  • 2 kleine uien
  • gedroogde tijm
  • 2 (biologische) eieren
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 500 g runder- of half-om-halfgehakt
  • 70 g biologische roomboter
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el bloem
  • 500 ml donker Belgisch bier
  • 2 el appelstroop
  • snufje zout en peper
  • 1 zak Vlaamse friet

 

Bereidingswijze:

  • Stap 1:
    Week de boterhammen ongeveer 5 min in de melk. Snijd vervolgens de broodkorsten van de boterhammen en knijp ze goed uit. Kneed het brood samen met de ui, tijm, 1 ei en nootmuskaat door het gehakt. Breng het mengsel op smaak met wat zout en peper.
  • Stap 2:
    Vorm 8 ballen van het gehakt. Let op: het gehakt moet voldoende plakken om er mooie, stevige gehaktballen van te rollen. Als het gehakt te droog is, voeg dan nog een ei toe.
  • Stap 3
    Verhit 20 g boter in een braadpan, leg de ballen voorzichtig in de braadpan en bak de ballen in ca. 3 min rondom bruin.
  •  Stap 4
    Smelt de rest van de boter in een steelpan. Bak hierin de sjalot met de knoflook zachtjes tot ze beginnen te verkleuren. Voeg 2 eetlepels bloem toe en bak gedurende +/- 1 min mee. Schenk langzaam het bier in de steelpan en roer goed met een garde om klontjes te voorkomen. Voeg de appelstroop toe en breng de saus aan de kook. Schenk de saus over de gehaktballen en laat deze nog 30 min op laag vuur gaar stoven in de saus. Keer de ballen af en toe om. Garnier eventueel met platte peterselie.
  •  Stap 5
    Verhit in de tussentijd de frituurolie in de frituurpan en bak de Vlaamse frieten zoals aangegeven op de verpakking. Laat de frieten op keukenpapier uitlekken, bestrooi ze met zout en serveer bij de gehaktballen.

 

*el = eetlepel

Maak jouw eigen website met JouwWeb