Paddenstoelen soepje

Gemengde paddestoelen zijn het lekkerst voor dit recept, maar deze soep is ook prima om oude paddestoelen op te maken.

 

Ingrediënten (voor 2 borden):

  • 1 bakje gemengde paddestoelen (ca. 250 gram), in stukken
  • 2 eetlepels boter (25g)
  • 1 goede snuf kaneelpoeder (en klein beetje chilipoeder als je van iets pittig houdt)
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 1 middelgrote ui, in stukjes gesneden
  • knoflook naar smaak, fijngemaakt
  • 1 à 2 eetlepels bloem
  • ca. 100 ml melk
  • 500 ml kippen- of groentebouillon
  • 1 laurierblaadje
  • 1 takje verse tijm

Sommigen doen er ook een beetje citroensap in.

Gehakte verse kruiden (bijv. peterselie, bieslook) om te serveren.

Lekkere olijfolie voor het serveren

 

Bereiding:

Smelt boter in een kleine soeppan op middelhoog vuur. Voeg de paddestoelen toe en breng op smaak met peper, zout en kaneelpoeder. Roer regelmatig tot het vocht is verdampt en de champignons mooi bruin zijn (+/- 10 minuten).

Voeg de ui toe en bak, al roerend, tot ze zacht zijn (+/- 3 minuten).

Voeg knoflook toe en kook deze kort (+/- 30 seconden).

Voeg bloem toe en roer tot alles goed gemengd is. Het wordt een beetje klonterig, maar dat verdwijnt weer in de volgende stap.

Voeg melk en kippenbouillon toe. Roer en maak daarbij de gebruinde stukjes onderin de pan los.

Voeg het laurierblaadje en takje tijm toe en roer de soep terwijl je deze rustig aan de kook laat komen.

Laat alles daarna nog 5 à 10 min. koken op een zacht vuurtje..

Verwijder het laurierblaadje en het takje tijm. Haal de pan van het vuur en mix de soep met een staafmixer (of in batches met een mixer). Het mag best een beetje grofgemalen zijn.

Breng eventueel op smaak met nog wat peper en zout en een klein scheutje citroensap.

Serveer eventueel gegarneerd met fijngemaakte verse kruiden (peterselie, bieslook) en enkele druppeltjes olijfolie.