Japanse Miso soep

Eerst een beetje uitleg :

Miso wordt gemaakt van gefermenteerde bonen. De miso soep is in Japan ontstaan toen boeddhistische monniken uit het Muromachi tijdperk erachter kwamen dat gefermenteerde sojabonen prima tot een bonenpasta te malen waren. De pasta lostte heel makkelijk op in water.  Deze monniken gebruikten dit voor sauzen, het inleggen van groenten & vlees en uiteraard voor de miso soep.  Elke regio in Japan heeft zijn eigen soort miso. De ingrediënten die worden gebruikt om miso te produceren, kunnen bestaan uit een mix van sojabonen, gerst, rijst, boekweit, gierst, rogge, tarwe en hennepzaad. De laatste tijd zijn producenten in andere landen ook begonnen met de verkoop van miso gemaakt van kikkererwten, maïs, adukibonen, amarant en quinoa. De gistingstijd varieert van slechts vijf dagen tot meerdere jaren. De grote verscheidenheid aan Japanse miso is moeilijk te classificeren, maar wordt meestal gedaan door het soort graan, de kleur, de smaak en de achtergrond. (bron: wikipedia)

Het type miso bepaalt voor een groot deel de smaak van de miso soep. In Japan proberen ze zoveel mogelijk de vulling van de soep af te stemmen op de gebruikte miso. Hieronder staat een recept voor een vegan miso soep met o.a. zachte tofu en wakame.  Deze miso soep is gemaakt met een shiitake dashi  … Japanners zijn gek op shiitake, ik ietske minder.

 

Dit recept is voor 2 personen :

Om te zien hoe deze soep gemaakt wordt kan je op de video onderaan klikken.

Ingrediënten:

  • 1 liter water
  • 1/2 vel Kombu
  • 5 stuks gedroogde shiitake champignons
  • 6 stuks verse shiitake champignons
  • 2 el miso pasta
  • 3 tl mirin
  • 2 tl limoensap
  • 150 gr zachte tofu
  • 100 gr mais uit blik
  • 5 gr gedroogde Wakame

Deze ingrediënten kan u vinden in een toko of aziatische winkel 

Bereiding :

  • Week de kombu en gedroogde shiitake champignons een dag van te voren in 1 liter water.
    Mocht je het niet geweekt hebben, verhit de pan een 10-tal min. met de shiitake en kombu zonder te laten koken.
    Haal daarna de kombu eruit en kook de shiitake nog 10 minuten door.
  • Verhit de kombu en shiitake 10 minuten. Het water mag niet koken.
  • Was en kook de verse shiitake champignons totdat ze gaar zijn in de dashi bouillon.
  • Verdeel de gekookte shiitake champignons over twee soepkommen.
  • Schep een soeplepel bouillon uit, en mix deze met de dikke bonenpasta.
  • Voeg de verdunde bonenpasta toe aan de rest van de bouillon en roer goed.
  • Verhit de miso soep en breng verder op smaak door het toevoegen van de mirin en het limoensap.
  • Snij de tofu in blokjes en voeg deze, samen met de mais uit blik en de wakame, toe aan de soep.
  • Verhit de soep, deze hoeft niet te koken.

De soep is nu klaar om te serveren.

Youtube filmpje: